marți, 16 septembrie 2008

Sclavagism modern

credeati ca in secolul 21, al vitezei si tehnologiei, unde modernismul si fitzele sunt urmarea emanciparii omului, credeati ca inseamna ca suntem liberi? neah..

inca suntem sclavi. da, ca negrii de pe plantatie. sau ca in evul mediu cand se facea comert cu sclavi..

pai ce inseamna sclavie? prin definitie, inseamna negarea egalitatii intre oameni, dar poate fi si definita ca o stare de totala dependenta politica, sociala si economica in care este tinuta o tara, o categorie sociala sau un individ. sclavia isi are radacinile in antichitate, pe vremea Sumeriei (Mesopotamiei), in Egiptul Antic si in antichitatea greco-romana. grecia si roma erau ambele societati sclavagiste. rolul sclavilor era fundamentat dpdv filozofic, cum am citit ca Aristotel vedea sclavia ca o garantie indispensabila pt ca oamenii liberi sa-si poata dedica timpul politicii si guvernarii.

si in tarile romane au existat sclavi, se numeau robi sau iobagi detinuti de boieri, si munceau pt casa sau ogor.

azi de ce ne numim tot sclavi? pt ca lucram pt stapanire. ca trebe sa dai cu cartela pana in 9. pt ca daca tre sa pleci undeva ca ai o treaba, tre sa ceri voie. pt ca tre sa te duci si sa ceri marire de salariu, care apropo, este o chirie a muncii tale pt ca asa cere modernismul, sa se declare oficial sclavia abolita, si sa ti se dea bani pt ca muncesti, ca sa nu deschizi ciocul ca uite ce face ala. asa ca te trezesti, te duci la munca silnica vrei nu vrei, acolo induri prostiile stapanirii ca na, ea te plateste si tre sa taci si sa-nghiti (ca doar ce-o sa faci, o sa te dea afara si unde te duci? la alt stapan?). si te duci ca termita la hipermarchet pt ca buticul din colt ti se pare mizer si cotizezi acolo la boierii mari luand orice prostie pe care o vezi si te incanta ca e colorata si ieftina, ca sa faca aia burta mare. si te duci acasa te bucuri de "libertatea" pe care o ai (yeah right nici tu nu crezi dar ti-o repeti continuu poate-poate o crezi) si te culci varza de obosit dupa ce ti-a tremurat inima si ti-ai smuls parul din cap ca jiji a mai cheltuit un milion (de coco nu lei) dar lasa ca te linistesti cand auzi ca esca are salariul de 40mii euro ca d-aia nu mai ploua de 2 luni incoace ca nu stiai exact. si te gandesti ca maine tre sa-ti platesti si tu ratele si intretinerea, ca nu iti permiti totul de-a gata si tre sa te bagi la rate sa dai bani la aia destepti care dau bani cu imprumut la sclavii care nu sunt in stare sa-si ia masina cu banii jos.. si iti mai pui si ceasul pt a doua zi de dimineata ca sa ai timp sa ajungi inapoi la program, ca se uita boierii la ceas si te ameninta ca iti taie bonusul daca se mai intampla a doua oara - e ca si cum ti-ar zice ca iti dau 100 bice pe spinare..

dar daca esti obisnuit nu te mai doare asa tare... nici biciul nici sclavia.. ca asa le induram noi pe toate.. nu mai e mult si gata, scapam. abea asteptam de fapt, pt ca e mult mai bine pe lumea cealalta. trebuie sa fie. pai ai vazut pe vreunul sa se intoarca de acolo ca e mai bine aici?


Nu crede in miracole. Bazeaza-te pe ele.
Digital Elf loves ya all

Related Posts :



1 comentarii:

  1. tanguero

    uite aici filozofia romanului neaos: zi mersi ca nu tragem la galere, ca nu ne vand astia cand si cui vor ei, bucura-te pentru ca chiar daca nevasta apartine altui stapan astia doi nu impart copii vostri, sau ca nu tre sa ceri voie de la stapanire sa te casatoresti.

Trimiteți un comentariu

Exprimă-te cu încredere. S-ar putea oricum să nu citească nimeni :D