miercuri, 3 iunie 2009

Surprinderea la români - inundaţiile

Furtuna scurtă de marţi seară şi toate articolele de miercuri pe această temă mi-au adus aminte de o mare dilemă de-a mea, mai veche.

Cum se face că întotdeauna România este luată pe nepregătite de desele inundaţii. De 2-3 ori pe an, vin ploi zdravene care umflă râurile adineauri aproape secate şi care inundă zeci de aşezăminte rurale, sute de locuinţe şi mii de persoane care devin sinistrate.

Păi băi oameni buni. Că altfel nu pot să vă zic şi m-am şi enervat. Păi dacă ştii că de 20 de ani s-a schimbat relieful la sat şi în loc de uliţă primăvara şi toamna trece gârla.. de ce în toţi anii ăştia nu s-a făcut nici un dig, nimic? De ce gârla trece în continuare pe lângă coteţul găinilor? De ce în seara inundaţiilor, pe întuneric şi ploaie, ies gospodarii, armata şi jandarmii să îngraşe porcul în ajun, să pună saci de nisip? De ce n-au pus de exemplu un sac pe zi? (Persiflare:) În 20 de ani se adunau peste 7000 de saci pe un singur dig.

Mda, mulţi o să mă blamaţi:
- la ţară nu mai e nimeni să dea cu lopata să facă dig... Da, vă răspund eu, au plecat toţi la Bucale, să înjure "cocina aia".
- statul nu are bani să dea pe nisip... Decât în seara inundaţiei, şi pe case noi post-inundaţie.
- şi oricum locurile de străpungere sunt prea multe... Că oamenii, deh, boieri, au vrut casă pe malul râului, să pescuiască direct de pe prispă.

Şi stăteam eu şi mă gândeam la Amsterdam.. cum au făcut ei de au construit dita-mai structura de apărare împotriva apelor.. şi nu sunt singurii.. Oare pe ei de ce nu i-a luat niciodată apa prin surprindere?

Ce nesimţit eşti, o să-mi spuneţi. Păi tu compari metroul cu măslina? Păi Amsterdam e Amsterdam...
Da? Şi noi suntem o întreagă Românie, cu fluvii şi râuri, lacuri, ape subterane, ape marine, care locuiesc pe la noi prin ţară de mii de ani, şi sunt cântate încă de pe vremea lui Herodot. De ce mai suntem luaţi prin surprindere?!


Nu crede in miracole. Bazeaza-te pe ele.
Digital Elf loves ya all

Related Posts :



1 comentarii:

  1. brightie

    sa-ti mai zic si eu despre nush ce "space program" al romanilor, laudat de jurnalul pe pagina intai, program care cica le-o permis specialistilor sa "monitorizeze prin satelit inundatiile"...?

Trimiteți un comentariu

Exprimă-te cu încredere. S-ar putea oricum să nu citească nimeni :D