marți, 23 iunie 2009

Maleabilitate monetară

Nu am văzut maleabilitate mai mare când se vorbeşte despre bani decât la români. Leul vechi, leul nou, leu, RON, mii, zeci de mii, milioane, etc, toate amestecate la grămadă dar ne înţelegem foarte bine.

Pe de o parte, ştim să completăm instinctiv sufixele lipsă:

- Cât te-a costat?
- Un milion cinci sute.

"Un milion cinci sute" în cifre înseamnă 1.000.500. Dar tu ai înţeles pefect, e vorba despre un milion jumate, 1.500.000. Noi ştim că ne referim de fapt la un milion cinci sute de mii.

Pe de altă parte, când facem calcule, când adunăm mai multe cheltuieli de diferite categorii, le convertim doar în minte, dar pe vorbe este o aparentă bulibăşeală. Însă calculele finale ne ies foarte bine.

- Am cheltuit aşa:
* pe sucuri, pâine şi ţigări - 300 (mii lei vechi)
* 1 pereche de blugi - 1 milion (lei vechi)
* o cană personalizată - 20 (roni)
TOTAL: un milion cinci sute (un milion cinci sute de mii lei vechi sau 150 roni).

Să mai zică cineva că nu suntem buni la calcule...

Nu crede in miracole. Bazeaza-te pe ele.
Digital Elf loves ya all

Related Posts :



2 comentarii:

  1. Florin

    Normal că suntem aşi la calcule deoarece ştim să calculăm în favoarea noastră, ştim să calculăm astfel încât să "ieşim bine" în faţa lumii ... şi oricum dacă cumperi ceva cu 100 RON normal că majoritatea dau defapt 50 de RON dar mint doar să pară mai "cultivaţi" .. am deviat un pic de la subiect

  2. Digital Elf

    da, asta e un alt subiect. dar asa e, ne merge mintea la bani de numa-numa. intreaba pe oricine cat ai putut sa dai pe un obiect. iti va raspunde cu exactitate, indiferent de obiect. stim toate preturile, la orice, in orice magazin. ajungi sa intrebi pe absolut oricine unde poti gasi un oarecare lucru, sigur stie.

Trimiteți un comentariu

Exprimă-te cu încredere. S-ar putea oricum să nu citească nimeni :D